Autonom helikopter

Autonom helikopter

Den här autonoma helikoptern visades upp av forskare vid Linköpings Universitet under mässan LARM 2009 på just universitetet i Linköping. Forskarna har bland annat lärt den att starta och landa själv, autonomt flyga till en angiven byggnad och fotografera denna samt följa efter och filma en bil för att till exempel övervaka misstänkt brottslighet. Helikoptern, som är av märket Yamaha och ursprungligen produceras för att bespruta svåråtkomliga odlingar på japanska bergssidor har en maxhastighet på ungefär 100km/h och kan bära med sig hela 30 kilos last.

Video- och värmekameror

Förutom det inbyggda styrsystemet med gyron för stabilare gång har forskarna bestyckat den med tre stycken PC/104, en typ av PC som är anpassad för lite tuffare tag och mest används till industriella applikationer. En av dessa är dedikerad till styrsystemet, som bland annat innefattar en accelerometer, en lufttryckssensor och GPS, och vars uppgift är att sköta den grundläggande uppgiften – att hålla farkosten i luften. Den andra används till bildbehandling av de data som samlas in av någon av de sensorer man kan välja att använda; videokamera, infraröd kamera, stereokamera (för att upptäcka och undvika hinder) eller lasermätare (för noggrann kartläggning av toppografin). Slutligen har en dator dedikerats till högnivåapplikationer som alltså talar om för de andra två vart man ska åka, vad man ska filma etcetera.

Minihelikopter

Bokstavligt talat i skuggan av den gigantiska Yamahahelikoptern fanns också denna söta lilla tingest. Den är helt utvecklad av LiU-forskare och har likt sin “storebror” förmåga att spela in video. Till sist en ganska långdragen men ändå imponerande film på hur den stora helikoptern bevakar en bil och följer efter den.

 

 Mer information, bilder och filmer finns på projektets hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.