Projekt: Datorstyrd fjärrströmbrytare

 

Igår var det den första kvällen med elektronikföreningen Eon här i Norrköping. Det innebar att jag hade ett utmärkt tillfälle att  testa en sak jag varit lite sugen på sen jag flyttade in, nämligen att koppla min fjärrströmbrytare som jag har för att styra diverse saker här hemma till datorn. Målet är att till exempel kunna skriva en widget till OSX som i tur och ordning slår av alla lampor vid läggdags, eller kanske att datorn kan tända ljuset automatiskt på morgonen nu när vi går mot den mörka årstiden.

Hur som helst hade jag en liten idé om hur det hela skulle lösas eftersom jag skruvade isär min nyinköpta extra fjärrkontroll redan för någon vecka sedan. Planen gick ut på att till en början behålla fjärrkontrollens egna batteri och helt enkelt bara koppla in transistorer mellan strömbrytarnas poler, och sedan styra dessa transistorer med mitt Arduino-kort.

 

 

 

Om du tänker ge dig på det här så har jag dock en intressant upptäckt arr dela med mig av: Rustas fjärrströmbrytare finns i (minst) två olika versioner! Jag har två stycken kit köpta med ungefär ett halvårs mellanrum och medan en av fjärrkontrollerna har vanliga enkla tryckknappar med två poler som ansluts till varandra när man trycker på knappen så har den andra tre! Som tur var upptäckte jag det här eftersom jag av en slump fick med mig den fjärrkontroll som jag inte hade skruvat isär till Eon-kvällen. Som tur var var det också den tvåpoliga kontrollen jag fått med mig, vilket gjorde det ganska enkelt att bara löda dit några extra kablar till jord samt respektive tryckknapp (nöjde mig med en kanal så länge) och sedan ansluta jord och tryckknapp till kollektor respektive emitter på ett par lånade transistorer och därefter ansluta basen via ett motstånd (annars blir det strömrusning från bas till emitter fick jag lära mig!)

 

Fjärrstyrning med arduino

 

I Arduinon lade jag upp ett lätt modifierat exempelprogram som följer med programvaran. programmet gjorde så att jag kunde utnyttja av- och på-knapparna som jag kopplat in för att slå av och på vägguttaget en gång i sekunden. Ställ gärna frågor i kommentarerna så ska jag göra lite uppdateringar om du undrar om någon detalj!

Avslutningsvis bjuder jag på en liten film med det hela in-action!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.