Programmera MSP430 Lauchpad med en Mac

Launchpad + Mac

 

Jag har precis lyckats börja programmera min Launchpad i OSX och tänkte berätta hur jag gjorde. Till att börja med ska jag säga att det här utgår ifrån en annan blogpost, men jag har tänkt lägga till fler steg för den som inte är så van!

För att jobba med launchpaden behöver vi två saker, dels en kompilator som kan kompilera vår kod så att den kan köras på en MSP och dels en drivrutin för att kommunicera med den och föra över kod. Idag (11-12-29) heter de senaste versionerna MSP430-Launchpad-toolchain-20111001.pkg.zip samt MSP430LPCDC 1.0.3b.zip. Båda finns att ladda ner på http://code.google.com/p/osx-launchpad/downloads/list. Om du vill följa det här exemplet hela vägen så passa på att ladda ner demo-breathing-led-gcc-4.5.3.zip också!

1. Ladda ner MSP430-Launchpad-toolchain-20111001.pkg.zip, MSP430LPCDC 1.0.3b.zip och demo-breathing-led-gcc-4.5.3.zip.

2. Zippa upp och installera MSP430-Launchpad-toolchain-20111001.pkg och MSP430LPCDC 1.0.3b.pkg som du precis laddade ner.

3. Klart!

Förhoppningsvis ska du nu kunna programmera din Launchpad, dock hade jag lite mer bekymmer än så, så vi fortsätter med ett exempel. Vi tar nu breathing-led-demot (som vi laddade ner precis), kompilerar det och laddar in på Launchpaden.

4. Zippa upp demo-breathing-led-gcc-4.5.3.zip.

5. Öppna Terminal.app (finns under /Program/Verktygsprogram)

Jag antar att du har laddat ner filen till mappen som heter Hämtningar (Downloads) i OSX, har du till exempel sparat den på skrivbordet får du skriva Desktop istället för Downloads!

6. Gå in i den uppzippade mappen (skriv kommandot och tryck enter)

cd Downloads/demo-breathing-led-gcc-4.5.3

7. Koppla in Launchpaden om du inte redan gjort det!

8. Kompilera programmet och ladda upp till Launchpaden med det förberedda skiptet (skriv in lösenord när det efterfrågas!):

./build-msp430g2231.sh

Nu ska LED1 börja dimmas upp och ner långsamt om allt har gått bra! För mig funkade det dock inte direkt utan jag fick följande felmeddelande:

dyld: Library not loaded: /usr/local/Cellar/libmpc/0.9/lib/libmpc.2.dylib

För att lösa det installerade jag MacPorts och körde kommandot

sudo port install libmpc

 

Stöter du på andra problem så kommentera gärna nedan!

1 thought on “Programmera MSP430 Lauchpad med en Mac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.