Kör Control Center till TI eZ430-Chronos på Mac

5226.8103.chron.png-550x0

I slutet av november kunde man köpa en eZ430-Chronos-klocka från Texas Instruments webshop för halva priset. Här kommer en snabb förklaring hur man får igång deras Control Center som används för att ta emot data och programmera om klockan, på macen.

Vi börjar med en kort bakgrund: jag läste ett inlägg av en annan kille som hade köpt en likadan klocka. I förbifarten uppfattade jag att Control Center-programmet var skrivet i Tcl/Tk. Jag hade ingen aning om vad det var då, men lite efterforskningar visade att det borde gå bra att köra samma kod även under OS X.

 1. Det första som behövs är en mac-version av Tcl/Tk. Det finns att ladda ner här: http://www.activestate.com/activetcl/downloads. Efter installationen finns ett nytt program som heter Wish.app i /Program/Verktygsprogram/
 2. Nu behöver vi själva tcl-skriptet. Det finns i två versioner, en för Windows och en för Linux. Dumt nog har TI låst in dem i arkiv som bara går att packa upp på respektive operativsystem. Jag fick ut filerna genom att installera arkivet på en virtuell linuxmaskin som jag körde i Virtualbox. Koden flyter även runt på internet, till exempel här: https://github.com/bhutley/Chronos-Control-Center. Ladda ner filerna eller extrahera dem ur arkivet.
 3. Till sist behöver vi ändra raden som anger vilken komport som är USB-dongeln. Öppna eZ430-Chronos CC 1_2.tcl och ändra rad 66 från:
  set com "/dev/cu.usbmodem001"

  till:

  set com [glob /dev/cu.usbmodem*]

  De tre siffrorna på slutet i den ursprungliga raden varierar från dator till dator (och ibland från gång till gång). Skriptet ska nu välja första bästa komport med lämpligt namn så att namnet inte behöver hårdkodas.

 4. För att använda programmet, koppla in USB-dongeln, öppna en terminal, navigera till mappen med tcl-skripten och skriv:
  tclsh eZ430-Chronos CC 1_2.tcl
 5. Klart! Programfönstret dyker upp och det ska gå att se accelerometerdata precis som i Windows. Notera att avläsning av knapparna inte fungerar i OS X – om man trycker på någon av knapparna på klockan så genereras ett fel och ingenting händer. Återkommer eventuellt med lösning på detta!

Skärmavbild 2013-12-28 kl. 20.20.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.