Hexakopter med dubbla rotorer

Även om du som jag bor i östergötland så kan det ha undgått dig att det är Vecka 45 den här veckan. På deras hemsida kan man läsa att:

“Vecka 45 är nyfikenhetens egen vecka – en satsning på att göra Fjärde Storstadsregionen ledande inom innovation och entreprenörskap.”

 

 hexakopter

 

Nåväl, imorse kunde man åtminstone äta gratis frukostbuffé på Visualiseringscenter C (ungefär som Cosmonova, fast i Norrköping) och lyssna på en presentation av företaget bakom hexakoptern på bilden här ovan. Företaget riktar in sig på filmindustrin och bygger flygande kamerariggar som kan lyfta en “vanlig” systemkamera.

 

monterad kamera

 

Modellen som visades upp är deras prototyp och kan ännu inte navigera autonomt, men tanken är att den färdiga produkten bland annat ska kunna utföra förprogrammerade “tagningar” om och om igen. För film och fotografering har man på prototypmodellen monterat en Canon 550 D. Prototypen har tolv motorer, medan man i den första slutprodukten antagligen kommer nöja sig med sex stycken. Systemet styrs av ett enklare utvecklingskort vilket också det kommer bytas ut mot en betydligt snabbare plattform. Bland sensorerna hittar vi GPS, accelerometrar, gyron, barometer och kompass. Här kommer ett litet klipp från deras demonstration:

 

 

Den sades också vara kapabel att flyga högre, fortare och längre än de själva vågat testa – uppskattad tophastighet på 50km/h och över 150m upp som högst (sen går det inte att se den längre). Det enda som inte imponerade var kanske batteritiden på sju minuter för prototypen och en kvart för den färdiga produkten. En av de främsta användningsområdena som framhölls var att filma extremsport. – Vad skulle du vilja filma med en HD-upplöst hexakopter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.